top of page
חיפוש
תמונת הסופר/ת לירז סיבוני, עו"ד

זיכרון דברים- מהי משמעותו המשפטית של זיכרון דברים

עודכן: 12 ביוני 2020

זיכרון דברים- מהי משמעותו המשפטית של זיכרון דברים


שאולי פרסם את דירתו למכירה.

טלי ואמיר ראו את המודעה ופנו לשאולי לצורך תיאום מועד לביקור בדירה.

טלי ואמיר אהבו את הדירה, התמקחו מעט על המחיר והצדדים קבעו את מועד פינוי הדירה.

הצדדים חתמו על זיכרון דברים, על מנת להעלות על הכתב את התנאים שסוכמו. זיכרון הדברים כלל את מיקום הדירה, מחירה ומועד פינוי הדירה ומסירתה לקונים.

זיכרון דברים בין שני אנשים
זיכרון דברים לפני מכירה או קניה

כיומיים לאחר מכן, מצאו טלי ואמיר דירה אחרת, המתאימה לצורכיהם במידה טובה יותר ובמחיר אטרקטיבי יותר. מה עליהם לעשות??



מהי משמעותו המשפטית של מסמך זיכרון הדברים?


זיכרון דברים מהווה הסכם מחייב לכל דבר ועניין, בדומה לחתימה על חוזה. משמעות הדבר היא כי אם צד אחד הפר את הוראות זיכרון הדברים, יכול שיהיה מחויב בתשלום פיצויים כלפי הצד המקיים, וזאת, על סמך חתימתו על זיכרון הדברים, התנהגות הצדדים לפני, במהלך ולאחר החתימה, וכמובן, בהתאם לנסיבות המקרה.

נקודה נוספת אותה חשוב להדגיש היא כי מועד החתימה על זיכרון הדברים או העברת התשלום הראשון עבור הנכס (המוקדם מהשניים) הנו המועד הקובע להגשת דיווח לרשויות המס עבור תשלומי המס בגין רכישת נכס במקרקעין. עצם החתימה על זיכרון הדברים מקצרת את התקופה לתשלום המס – שהרי, לולא נחתם זיכרון דברים, המועד הקובע הנו הסכם הרכישה, כאשר הנו ההסכם היחידי בין הרוכש והקונה.


זיכרון דברים בראי הפסיקה


בפסקי דין רבים קבעו בתי המשפט כי מסמך שנחתם על ידי שני צדדים תחת הכותרת “זיכרון דברים” הנו הסכם לכל דבר ועניין. כך, במקרים רבים שנדונו בבתי המשפט, הצדדים קבעו בזיכרון הדברים כי הסכם סופי ומפורט ייחתם בימים הקרובים.

בתי המשפט קבעו כי גם אם זיכרון הדברים אינו כולל את כל פרטי העסקה, אין בכך כדי לגרוע מגמירות הדעת והמסוימות הנדרשת לביצוע העסקה, וניתן להשלים את הפרטים מכוח הדין או הנוהג.


ביטול זיכרון דברים


הסיבות בגינן ניתן לבטל זיכרון דברים זהות לאלו שבגינן ניתן לבטל חוזה. במקרים מסוימים, החותמים על זיכרון הדברים, קובעים מנגנון מיוחד שיאפשר להם לבטל את זיכרון הדברים וכל הסעיפים המחייבים בו אם לא נחתם הסכם. בשל המורכבות שבכך וחוסר הידע של רבים בכל הקשור לזיכרון דברים ולחוזים, מומלץ מאד להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני חוזים ו/או מקרקעין (לפי העניין), עורך דין הבקיא בכל הסוגיות המשפטיות הרלוונטיות. עורך הדין יכול לסייע בהכנת זיכרון דברים, תוך הבהרת המצב המשפטי אליו נכנסים הצדדים על כל משמעותיו. מומלץ מאד לעשות זאת כבר בשלבים מוקדמים לפני שיוצאים לדרך ולו כדי למנוע אי הבנות בהמשך והוצאות כספיות מיותרות.


לסיכום


לפיכך, המלצתי היא חד משמעית - להימנע מחתימה על זיכרון דברים, ככל הניתן, כאשר יש כוונה לחתום על הסכם מפורט יותר בעתיד.

עומדים בפני התקשרות בעסקת נדל"ן? צרו קשר עם משרדנו עוד היום לקבלת ייעוץ וליווי אישי ומקצועי.

20 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page